REKO på Nääs

20-21 maj 2017 klockan 11-17
Schyssta val, sunda material och hållbara liv!

Välkommen till en rolig och inspirerande helg!

REKO på Nääs handlar om schyssta val, sunda material och hållbara liv.

Här möter du kreativ slöjd och ekologiskt bygghantverk i form av workshops, demonstrationer, kurser, föredrag, mathantverk och gôtt häng. Allt i de vykortsvackra omgivningarna vid Nääs slott.

Slöjdmarknad

Fler än 40 utställare säljer egentillverkad mat och slöjd av bra kvalitet. Träffa skaparna, se deras hantverk och ta chansen att köpa något personligt eller unikt bland både vävt, keramik, svarvat och snidat, kläder, knivar, smycken, glas och skinn. 

Kurser

Vi har kurser som varar en heldag eller hela helgen. Dessa kostar och kräver föranmälan via Vuxenskolan och du kan välja mellan:

Bygga halmhus med Maja Lindstedt. Fredag och lördag
Fläta växtstöd och fågelmatare med Christian Erlandsson. Lördag
Gör din egen el - off grid med Andreas Ohlsson. Lördag
Tovade fårfällar med Erik Torstensson. Lördag och söndag
Tälj för trädgården med Martin Ericsson. Lördag och söndag
Ekohus – teorikurs om att bygga hållbart med John Helmfridsson. Söndag 
Lerputsning på halmbalar med Maja Lindstedt och Ulf Henningsson. Söndag

Eller se hela årets kursutbud i vårt kurskalendarium

Retroloppis 

Söndagen den 21 maj mellan klockan 11-14 kan du fynda retroprylar (från före 1990) i bakluckeloppisen. Vill du vara med och sälja? Anmäl dig då till Gunilla Hallset vid Nääs slott på gunilla.hallset@naas.se, tel 0302-308  98.  

Aktiviteter

Inspireras och prova på nåt nytt. Till exempel kan du få tova en fågel, prova smida, lär dig hur en tröja blir till, bekanta dig med spåntak, fasadputsning och gamla fönster. Textilåterbruk, korgflätning och lera är annat du har chansen att känna på under helgen. Kanske har du något du vill visa upp? - Hör av dig i så fall!

Tider

Lördag och söndag 20-21 maj 2017
Klockan 11 - 17.

Delta aktivt själv

Vi vill göra REKO tillsammans - Vill du bidra?

  • Visa / demonstrera
  • Hålla en prova-på aktivitet
  • Berätta om ditt projekt, hantverk eller annat kärt ämne
  • Vara volontär
  • Sälja gamla prylar och sådant du inte längre behöver på bakluckeloppisen, kontakta Gunilla Hallset på gunilla.hallset@naas.se

Ta kontakt med oss på Slöjd & Byggnadsvård, tel 010- 441 43 60 eller till slojdochbyggnadsvard@vgregion.se

Program

Föredrag:

  • Föredrag om kulturväxten hampa med Git Skoglund

Citat: "Idag används denna betydelsefulla planta inom en mängd industriprodukter. Under årens lopp har jag skaffat mig en bred kunskap om hampans alla användningsområden, livsmedel, byggmaterial, textil etc. Den ekologiska odlingen och hampans många positiva egenskaper gör den till en av världens hållbaraste naturmaterial. 

I Sverige har vi traditionellt använt växten främst inom textilframställning och även använt de näringsrika fröna till oljeprodukter. Runt övriga världen har hampa varit det främsta råmaterialet till papper, textilier och olja. Idag används benämningen industrihampa vilket syftar på att odlingen skall gå direkt till industrin. Industrihampans utsädesfrön är godkända av EU, men för att odlas i Sverige krävs det att du är registrerad odlare på Jordbruksverket. Industrihampan innehåller ej någon större mängd THC (Thetrahydrocanabinol) alltså går det inte att använda den till drogframställning."

Läs mer om Git på www.gitskoglund.se

  • Föredrag om "7 år i frihet" med Anders Krasse 

Om frigörelsen från ekorrhjulet/minimalism/konsumtionsmiskning/ och vilka hinder och möjligheter som öppnar sig när man väl lämnat den. Vad man kan vinna och vad man kan försaka? Kort föredrag och interaktiv workshop där vi tillsammans funderar över vad vi kan och är villiga till att göra. Det blir en form av "Aktiv värderings-övning".

Här kan du läsa mer om Anders Krasse, www.ettannatliv.se/category/anders-krasse/

Deltagare:

Skallsjö Nääs Hemslöjdsförening bakar bröd i Nääs bakstuga.

Nääs Konsthantverk mfl öppnar Konstutställning i slottsparken.

August Abrahamsons stiftelse guidar i slottet.

Lerbyggeföreningen guidar i sin nya utställning om Lerbygge.