REKO på Nääs

20-21 maj 2017 klockan 11-17
Schyssta val, sunda material och hållbara liv!

Se filmerna om REKO från tidigare år. 2016 och 2015

Kl. 18 tänder vi grillarna! Grillning utanför Källnääs med medhavd mat och dryck på lördag kl. 18. Vi ses väl?

Tältning! Vi arrangerar en tillfällig tältplats på gräsmattan vid sjön under REKO. Ta chansen att hänga här hela helgen. Tältplatsen betalas i vår butik på Slöjd & Byggnadsvård.

Vill du sälja på Retroloppisen (vår bakluckeloppis) utanför Nääs Konsthantverk på söndag den 21 maj? Kontakt då Gunilla Hallset på gunilla.hallset@naas.se

Mat på Reko
Under Reko hittar du mattillverkare som serverar mat med hjärtat! Utöver nedanstående kommer food trucks och andra matkreatörer att servera street food och reguljära luncher.
• Nääs Konsthantverk serverar kaffe på området och lättare lunch i sitt kafé.
• Slottsrestaurangen på Nääs serverar lunch.
• Nääs Vänkrets serverar kaffe och bulle i Sekretariatet.

Ta en tur med E/S Säfvelången II!
E/S Säfvelången II är en batteridriven elslup som kan ta 12 passagerare. Fartyget är åtta meter långt och har en miljövänlig och tystgående motor som laddas med el. Båten går 20 maj och trafikerar Floda centrum - Nääs slott - Nääs fabriker. Vid Nääs anlägger båten kajen vid bron på slottssidan. Parkera i Floda eller vid Nääs Fabriker och ta båten till Reko på Nääs! Pris: Vuxna 80 kr tur/retur, Barn 40 kr tur/retur.

Tidtabell lördag 20 maj:
• Nääs Slott mot Nääs Fabriker: 12.35, 14.15, 16.15
• Nääs Slott mot Floda: 11.15, 13.15, 15.15
• Floda mot Nääs slott: 12.00, 14.00, 16.00
• Nääs Fabriker mot Nääs Slott: 11.00, 13.00, 15.00

Borås spelmanslag musicerar runt på området på lördag!

Skaparfest med Ta i hand
Vi har glädjen att välkomna Ta i hand, ett projekt som använder slöjd och skapande för att bilda möten och gemenskap. Ta i hand verkar för att öka kulturutbudet i förortsområden och på landsbygd, områden som ofta hamnar i skymundan bredvid innerstadens dominans. Under Reko arrangerar Ta i hand Skaparfest på söndag med flera workshops.

 

 

Symaskin och pennfodral

Chokladpralin

Slöjd & byggnadsvårds butik

Simbas - hårwraps

Bakstugan

JAR forms yllekuddar

Knivmakare Reidar Ek

Tapetserarverktyg

Hennamålning

Barn vid täljning

Reko arrangeras av: Slöjd & Byggnadsvård/Västarvet, August Abrahamsons stiftelse, Knivmakare i Väst, Studieförbundet Vuxenskolan i Lerum, Nääs Konsthantverk samt med stöd av Lerums kommun.

Välkommen till en rolig och inspirerande REKO-helg!

 

REKO på Nääs handlar om schyssta val, sunda material och hållbara liv.

Här möter du kreativ slöjd och ekologiskt bygghantverk i form av workshops, demonstrationer, kurser, föredrag, mathantverk och gôtt häng. Allt i de vykortsvackra omgivningarna vid Nääs slott.


Tider

Lördag och söndag 20-21 maj 2017
Klockan 11 - 17.
 

Slöjdmarknad

50 utställare säljer egentillverkad mat och slöjd av hög kvalitet. Träffa skaparna, se deras hantverk och ta chansen att köpa något personligt eller unikt bland både vävt, keramik, svarvat och snidat, kläder, knivar, smycken, glas och skinn. Läs mer om vilka som deltar! 

Kurser

Vi har kurser som varar en heldag eller hela helgen. Dessa kostar och kräver föranmälan via Vuxenskolan och du kan välja mellan:

Murning med lera, Ulf Henningsson och Olle Hagman. Fredag
Fläta växtstöd och fågelmatare med Christian Erlandsson. Lördag
Tovade fårfällar med Erik Torstensson. Lördag eller söndag
Tälj för trädgården med Martin Ericsson. Söndag
Ekohus – teorikurs om att bygga hållbart med John Helmfridsson. Söndag 
Lerputsning på halmbalar med Maja Lindstedt och Ulf Henningsson. Söndag

Eller se hela årets kursutbud i vårt kurskalendarium

Retroloppis 

Söndagen den 21 maj mellan klockan 11-14 kan du fynda retroprylar (från före 1990) i bakluckeloppisen. Vill du vara med och sälja? Anmäl dig då till Gunilla Hallset vid Nääs slott på gunilla.hallset@naas.se, tel 0302-308  98. 


Skaparfest

I år ordnar Slöjd- och integrationsprojektet Ta i hand sin Skaparfest på REKO. Deras workshops är öppna för alla besökare på REKO och alla aktiviteter på REKO är öppna för alla deltagare i Skaparfest. Vilka workhops Ta i hand ordnar kan du se här, men de återfinns också i det vanliga REKO-programmet nedan.

 

Workshops, demonstrationer och viss försäljning

Inspireras och prova på nåt nytt! Till exempel kan du få tova en fågel, prova smida, lära dig hur en tröja blir till, bekanta dig med spåntak, fasadputsning och gamla fönster. Detta och mycket annat har du chansen att se och känna på under helgen. 

LÖRDAG

Återbrukssömnad - Öppen verkstad 
11-13 Få hjälp att lappa och laga dina kläder. Prova att virka med tygremsor, t ex av gamla t-shirts. Eller sy sminkband av en gammal t-shirt. Joanna och Linus från Fröken Paraïso Produktion hjälper dig med teknik och inspiration. 

Traditionellt hantverk
11-17 Hantverksstudenterna på Kulturvård/ Göteborgs universitet i Mariestad visar. Murstudenterna murar, bland annat en rörspis med tegel och lerputs. Studenter med träinriktning hyvlar not och spont på golvtiljor. De har också med sig ett par olika timmerknutar där man kan se regionala skillnader i knuttimring. Passa gärna på att prova själv också.

Brödbak
11-17 Skallsjö Nääs Hemslöjdsförening bakar bröd i Nääs bakstuga. Passa på att titta på den stora ugnen och att köpa med dig hem.

El-henrik från Nilsson El- och Teknikmuseum i Lerum visar och berättar om el i gamla grejer. Lördag 11-17.

Prova på smide
11-17 Smeden Jan-Erik Svensson ställer upp sin ässja, visar hantverket och låter den som är intresserad få prova.

Försäljning av ätbara växter - från ettårig tomat till perenn spenat. Katarina Wirseen & Katarina Svangård på Odlarbyrån. Se mer på fb@odlarbyran

Workshop Nuno- och bildtovning
11-17 Annelie Richardsson visar hur du skapar bilder i ull eller gör en nunotovning, dvs. fäster ull i tyg. Du får jobba med en 15cm tygbit men tekniken kan sedan användas till sjalar, kläder eller konst.

Tova en fågel!
11-17 Under Aja Bergstrands lednig får du lära dig skapa med ull och tova en fågel och kan tälja näbb och ge den vingar och ansikte. 

Kalkputsning
11-17 Företaget Ilo demonstrerar kalkbruk och putsning på en mur utanför Källnääs. Passa på att se hantverket samt fråga om allt du undrar över kring kalk, puts och bruk.

Spåntaksläggning
11-17 Simon från Kusebacka byggnadsvård & snickeri lägger om spåntaket på slöjdstationen och svarar på dina frågor om hantverk och byggnadsvård.

Fönsterworkshop
11-17 Fönstren brukar kallas husens själ och husens ögon. De betyder mycket för ett hus karaktär. Tag chansen att lära dig mer om fönsterrenovering av Slöjd & Byggnadsvård. Vi har drop-in i vår fönsterworkshop. Ta med dig en fönsterbåge som behöver kärlek eller ta dig an en av våra för att lära dig handgreppen. Vi har verktyg, kittlampa, kitt, stift och annat material. Gärna oömma kläder. Drop-in.

Tapetsering av möbler
11-17 Föreningen Göteborgs tapetserarmästare visar hur man klär om gamla möbler. Kom och diskutera hantverk och materialval med mera.

Linoljefärg
Wibo Färg finns utanför Lusthuset 11-17 och visar sin linoljefärg och emulsionsfärg 11-17. Passa på att få tvättråd och målningsråd om du har ett projekt i sommar.   

Daglig sysselsättning / Försäljning
11-17 Lerums kommun har verksamhet inom daglig sysselsättning på slöjdseminariet på Nääs om vardagarna. Under REKO kan du träffa personal och deltagare och även köpa hantverk som deltagarna gjort i verksamheten. 

Täljkafé 
11-17 med avbrott för täljworkshop 13-15. Ta med egen kniv eller låna verktyg på plats, ta en bit färsk björk och snida det du har lust för. Slöjdarna Sara Thorn och Tor Anjar finns på plats och hjälper till om du vill, eller om du bara vill sällskapstälja en stund.

Lerworkshop
11-17 Ekobyggare Ulf Henningsson finns i Slöjdstationen och arbetar med lera och olika fyllnadsmaterial som flätverk och trä. Ta chansen att blanda lerbruk och testa att mura med lera. Ett material som är det mest miljövänliga man kan tänka sig, ofarligt, lätt att hantera och också otroligt billigt. Lera används numera inom hållbart/ ekobygg till både väggar, puts, i bjälklag som tätning mot drag och det senaste är badrum där man vill slippa alla syntetiska och ur miljöperspektiv mindre bra material. Se en tysk lertillverkare som heter Claytec och även Ulf Henningssons hemsida

Färg och måleriworkshop
11-17 ArtDecor Måleri & Byggnadsvård samt Färgmagasinet i Alingsås håller i en färgworkshop. Diskutera och testa linoljefärg, äggoljetempera och dekorativt måleri med Pierre Brockmann, Olle Dahlberg och Daniel Kindblad.   

Inredningssnickeri
11-17 Björn Nordberg på Nordbergs snickeri i Vårgårda finns på plats för att hjälpa dig med inredning och detaljer. De har förmåga att leverera både dörrar, kök, fönster och annan inredning.

Återbruk av fönster och glas
11-17 Fönsterantiken i Vänga visar ett urval sitt sortiment av begagnade fönster och dörrar. Göran har även viss nyproduktion av fönster och hos honom kan du jämföra olika typer av glas, munblåst, kulturglas, c-glas osv.

Hantverk som gör skillnad i världen
11-17 Föreningen Soluppgången säljer sina stickade mössor och vantar och berättar om sin verksamhet. Handarbetet är nämligen ett sätt att få in pengar som de placerar i mikrolån för kvinnor i fattiga områden så att de kan starta företag. De berättar också mer ingående i sitt föredrag på söndag kl.11

Från ull till tröja
11:30-17 Vi kardar, spinner och stickar en tröja tillsammans. Alla besökare är välkomna att delta en kortare eller längre stund. Det kommer att finnas hjälp på plats för alla momenten och redskap så att flera kan arbeta samtidigt. Till 17:00 eller tills tröjan blir klar. 

Skedworkshop 
13-15 kan du tälja dig en sked eller slev under ledning av Fritiof Runhall som enligt många gör landets bästa skedar.

Broderade blommorPromenera och brodera!
13-16. Vi ger oss ut på inspirationspromenad i det vackra närområdet och letar inspiration till broderi bland den nyutsprungna växtligheten. Sedan beger vi oss till det gulliga lilla lusthuset och broderar folkligt på ylle med inspiration från växtriket. Yllebroderi passar både nybörjaren och den mer erfarne brodösen. Ledare Emma Ihl
Max 15 deltagare. 250 kr per person inklusive material, anmäld dig till Emma via mail ihl.emma@gmail.com.

 

Gör om en t-shirt
13-15 Workshop med föranmälan. Ta med dig en gammal t-shirt och kom! Workshopen kostar ingenting men anmäl dig gärna i förväg till slojdivast@vgregion.s

Workshop - möbelrenovering
14-17 Morgan Denlert på Studio Västsvensk Konservering/ Västarvet visar och berättar om traditionella material i möbelhantverket och renoveringsknep. Det ges möjlighet att prova Fransk polering och fanerlimning med animaliskt varmlim. (Morgan har även ett föredrag om Linoleumgolv kl. 11)

Återbrukssömnad - Öppen verkstad 

15-17 Få hjälp att lappa och laga dina kläder. Prova att virka med tygremsor, t ex av gamla t-shirts. Eller sy sminkband av en gammal t-shirt. Joanna och Linus från Fröken Paraïso Produktion hjälper dig med teknik och inspiration. 

Hampaföreningen i Grästorp demonstrerar användningen av hampa som isolering i hus. 11-17

Hållbara Hem 
Möt professionella hantverkare och konsulter som kan byggnadsvård och ekologisk byggnation i den nystartade företagsföreningen Hållbara Hem. Medlemsföretagen skall inom sin verksamhet sträva efter: • Att använda traditionella beprövade tekniker och hög hantverksskicklighet. • Att använda kvalitetsmaterial med låg miljö- och hälso- påverkan. 

Guidningar
Nääs Slott
; August Abrahamsons stiftelse guidar i Nääs slott. Se tider på www.www.naas.se
Slöjdseminariet; Rosemarie Nielsen från August Abrahamsons stiftelse guidar även på seminarieområdet. Start på trappan vid entrén till Källnääs och avslutning i muséet i Slöjdseminariet. Lördag och söndag 11.30, 12.30, 13.30. Söndag även 15.00. Lördag och söndag 11.30, 12.30, 13.30. Söndag även 15.00.

Redan år 1872 startade August Abrahamson och systersonen Otto Salomon en slöjdskola för pojkar och ett par år senare för flickor. År 1875 startades ett slöjdlärarseminarium på Nääs. Skolan utbildade lärare från stora delar av världen i slöjd och hantverk, och kallades "Sveriges fönster mot världen". Seminariet på Nääs blev ett centrum för slöjd och hantverk och blev enormt framgångsrikt och populärt. Vid ett kurstillfälle deltog nitton olika nationaliteter. I början anordnas främst kurser i träslöjd men senare hölls även bland annat ”Lekkurser” och ”Trädgårdskurser”. I slutet av 1800-talet var ca 40 procent av de som gick kurserna på Nääs kvinnor.

Biblioteken
Passa på att få boktips och hjälp av vår bibliotekarie Lena Svensson att hitta litteratur i våra fantastiska slöjd- och byggnadsvårdsbibliotek.SÖNDAG

Måla henna på händer med Nadia Safdar

11:30 - 13:30 Kom och prova att måla med henna på kroppen! Vi inspireras av vackra mönster och dekorerar varandras eller våra egna händer med detta imponerande naturmaterial. Den här workshopen är en del av Ta i hands Skaparfest - se alla skaparfestworkshops här.


Simbas/hairwraps med Sunil Machaca

11:30 - 13:30 Prova att göra små garnflätor i olika färger som du kan ha i håret! Dessa dekorationer kan sitta i håret så länge du vill och är lätta att ta bort när som helst. Den här workshopen är en del av Ta i hands Skaparfest - se alla skaparfestworkshops här. 

 

Tova i ull med Annemieke Kieffer
11:30 - 13:30 Vi tovar av fårets ull med hjälp av vatten, såpa och våra händer. Annemieke visar hur du av ullen kan skapa en nyckelpiga på ett löv. Den här workshopen är en del av Ta i hands Skaparfest - se alla skaparfestworkshops här.

 

Återbrukssömnad - Öppen verkstad 
11-14 Få hjälp att lappa och laga dina kläder. Prova att virka med tygremsor, t ex av gamla t-shirts. Eller om en gammal t-shirt till nåt nytt. Det kommer finnas kläder på plats med ta gärna med dig något att laga eller sy om. Joanna och Linus från Fröken Paraïso Produktion hjälper dig med teknik och inspiration. 

 

Prova på Shibori

11-15 får du prova att färga mönster på bomullstyg med shiboriteknik tillsammans med Ateljé Trädet.

 

Linoljefärg
11-17 Wibo Färg finns utanför Lusthuset och visar sin linoljefärg och emulsionsfärg 11-17. Passa på att få tvättråd och målningsråd om du har ett projekt i sommar.  

Traditionellt hantverk
11-17 Hantverksstudenterna vid GU i Mariestad visar olika typer av traditionellt hantverk. Passa gärna på att prova själv också.

Hampa i Grästorp 
11-17 Föreningen demonstrerar användningen av hampa som isolering i hus.

Väv med Sätergläntan
11-17 Prova att väva trasmattor i våra enkla jätte-ramvävar. Marie som har läst Sätergläntans vävutbildning visar och hjälper till.

Brödbak
11-17 Skallsjö Nääs Hemslöjdsförening bakar bröd i Nääs bakstuga. Passa på att titta på den stora ugnen och att köpa med dig hem.

Prova på smide
11-17 Smeden Jan-Erik Svensson ställer upp sin ässja, visar hantverket och låter den som är intresserad få prova.

Workshop Nuno- och bildtovning
11-17 Annelie Richardsson visar hur du skapar bilder i ull eller gör en nunotovning, dvs. fäster ull i tyg. Du får jobba med en 15cm tygbit men tekniken kan sedan användas till sjalar, kläder eller konst.

Tova en fågel!
11-17 Under Aja Bergstrands lednig får du lära dig skapa med ull och tova en fågel och kan tälja näbb och ge den vingar och ansikte. 

Daglig sysselsättning / Försäljning
11-17 Lerums kommun har verksamhet inom daglig sysselsättning på slöjdseminariet på Nääs om vardagarna. Under REKO kan du träffa personal och deltagare och även köpa hantverk som deltagarna gjort i verksamheten. 

Återbruk av fönster och glas
Fönsterantiken i Vänga visar ett urval sitt sortiment av begagnade fönster och dörrar. Göran har även viss nyproduktion av fönster och hos honom kan du jämföra olika typer av glas, munblåst, kulturglas, c-glas osv.

Spåntaksläggning
11-17 Simon från Kusebacka Byggnadsvård & Snickeri lägger om spåntaket på slöjdstationen och svarar på dina frågor om hantverk och byggnadsvård.

Fönsterworkshop
11-17 Fönstren brukar kallas husens själ och husens ögon. De betyder mycket för ett hus karaktär. Tag chansen att lära dig mer om fönsterrenovering med Slöjd & Byggnadsvård. Vi har drop-in i vår fönsterworkshop. Ta med dig en fönsterbåge som behöver kärlek eller ta dig an en av våra för att lära dig handgreppen. Vi har verktyg, kittlampa, kitt, stift och annat material. Gärna oömma kläder.

Tapetsering av möbler
11-17 Föreningen Göteborgs tapetserarmästare visar hur man klär om gamla möbler. Kom och diskutera hantverk och materialval med mera. 

Färg och måleriworkshop
11-17 ArtDecor Måleri & Byggnadsvård samt Färgmagasinet i Alingsås håller i en färgworkshop. Diskutera och testa linoljefärg, äggoljetempera och dekorativt måleri med Pierre Brockmann, Olle Dahlberg och Daniel Kindblad.   

Hantverk som gör skillnad i världen
11-17 Föreningen Soluppgången säljer sina stickade mössor och vantar och berättar om sin verksamhet. Handarbetet är nämligen ett sätt att få in pengar som de placerar i mikrolån för kvinnor i fattiga områden så att de kan starta företag. De berättar också mer ingående i sitt föredrag på söndag kl.11

Mosaik med Marjan Jabinpishe

12:00 - 15:00 Vi krossar porslin och gör ett vackert mosaik-verk tillsammans! Kom förbi och lägg några bitar på plats eller fångas av kreativiteten och stanna länge. När dagen är slut har vi gjort något vackert ihop, något som får vara kvar på Nääs och glädja ännu fler. Den här workshopen är en del av Ta i hands Skaparfest - se alla skaparfestworkshops här.

Brodera med Hamida Hashimi

13:300 - 15:30 Med nål och garn kan vi dekorera kuddar, kläder och allt möjligt. Här lär Hamida ut stygn som du själv kan använda för att brodera på något som du har hemma. Den här workshopen är en del av Ta i hands Skaparfest - se alla skaparfestworkshops här. 

 

Återbruks-makramé med Carlos Carranza

13:30 - 15:30 Vi kommer att göra ett dekorativt hängsmycke till väggen i makramé-teknik, med hjälp av återvunnet material som skjortor, klänningar, filtar, lakan, etc, allt som kan omvandlas till tunna remsor. Ta gärna med något eget att klippa sönder! Den här workshopen är en del av Ta i hands Skaparfest - se alla skaparfestworkshops här.

Guidning
Nääs Slott; August Abrahamsons stiftelse guidar i Nääs slott. Se tider på www.www.naas.se
Slöjdseminariet; Rosemarie Nielsen från August Abrahamsons stiftelse guidar även på seminarieområdet. Start på trappan vid entrén till Källnääs och avslutning i muséet i Slöjdseminariet. Lördag och söndag 11.30, 12.30, 13.30. Söndag även 15.00. Lördag och söndag 11.30, 12.30, 13.30. Söndag även 15.

Redan år 1872 startade August Abrahamson och systersonen Otto Salomon en slöjdskola för pojkar och ett par år senare för flickor. År 1875 startades ett slöjdlärarseminarium på Nääs. Skolan utbildade lärare från stora delar av världen i slöjd och hantverk, och kallades "Sveriges fönster mot världen". Seminariet på Nääs blev ett centrum för slöjd och hantverk och blev enormt framgångsrikt och populärt. Vid ett kurstillfälle deltog nitton olika nationaliteter. I början anordnas främst kurser i träslöjd men senare hölls även bland annat ”Lekkurser” och ”Trädgårdskurser”. I slutet av 1800-talet var ca 40 procent av de som gick kurserna på Nääs kvinnor.

Biblioteken
Passa på att få boktips och hjälp av vår bibliotekarie Lena Svensson att hitta litteratur i våra fantastiska slöjd- och byggnadsvårdsbibliotek.

Hållbara Hem 
Möt professionella hantverkare och konsulter som kan byggnadsvård och ekologisk byggnation i den nystartade företagsföreningen Hållbara Hem. Medlemsföretagen skall inom sin verksamhet sträva efter: • Att använda traditionella beprövade tekniker och hög hantverksskicklighet. • Att använda kvalitetsmaterial med låg miljö- och hälso- påverkan. 

 

Föredrag

LÖRDAG

11:00 Restaurering av linoleumgolv med Morgan Denlert
Morgan är träkonservator på Studio Västsvensk Konservering och jobbar till vardags med att restaurera och bevara gamla möbler och andra träföremål. Inte minst historiska golv. (Morgan har även en workshop i möbelrenovering kl 14).

12:00 Bygg din egen jord - ett liv utan jordsäckar med Odlarbyrån
En god jord är förutsättningen för att lyckas med sitt odlande. Lär dig mer av Odlarbyrån som arbetar med workshop, kurser och egen ekologisk odling. Följ Odlarbyrån på Facebook: @odlarbyran 

13:00 Tagel med Bettina Wingolf
Trots att tagel är ett så mångsidigt och historiskt vanligt material finns praktiskt taget ingen litteratur i ämnet. Bettina är slöjdare som vanligtvis arbetar mest i trä men en hel del med andra material och har de senaste åren snöat in på tagel. Nu delar hon med sig av vad hon lärt sig, inte bara i fördraget utan även med bilder, modeller och en alldeles nyutgiven bok. Se vad Bettina jobbar med på hennes hemsida.

14:00 "7 år i frihet" med Anders Krasse 
Om frigörelsen från ekorrhjulet/minimalism/konsumtionsmiskning/ och vilka hinder och möjligheter som öppnar sig när man väl lämnat den. Vad man kan vinna och vad man kan försaka? Kort föredrag och interaktiv workshop där vi tillsammans funderar över vad vi kan och är villiga till att göra. Det blir en form av "Aktiv värderings-övning".
Här kan du läsa mer om Anders Krasse, www.ettannatliv.se/category/anders-krasse 

15:00 Omvandlingen med Catharina Dahl och Sofie Campanello
Fabel arkitektur berättar om en omvandling av en villa från sekelskiftet. När familjen köpte huset var det mycket som hänt under åren med stora om- och tillbyggnader och en blandning av stilar och volymer som följd. Deras önskan var att anpassa det till deras framtida behov men framförallt återskapa dess forna glans.

16.00 Cykelköket
Cykelköket har blivit något av en succé, nu berättar de om hur de jobbar med återbruk av cyklar.

SÖNDAG

11:00 Hantverk som gör skillnad i världen
Med traditionellt kvinnliga verktyg som stickor och virknålar gör föreningen Soluppgången skillnad i världen. Medlemmarna stickar bland annat mössor och vantar som de säljer och pengarna placerar de i mikrolån till kvinnor som i första hand sysslar med jordbruk. Hittills har föreningen lånat ut mer än 57.000 dollar.
- Nu vill vi inspirera andra att följa vårt exempel som resulterade i att vi blev nominerade till ETC:s gräsrotspris tidigare i år. Vi är nämligen övertygade om att en mer jämlik värld är bättre för oss alla.

12:00 Omvandlingen med Catharina Dahl
Fabel arkitektur berättar om en omvandling av en villa från sekelskiftet. När familjen köpte huset var det mycket som hänt under åren med stora om- och tillbyggnader och en blandning av stilar och volymer som följd. Deras önskan var att anpassa det till deras framtida behov men framförallt återskapa dess forna glans.

13:00 Vad gör en slöjdingenjör? med Sara Thorn
Sara arbetar som ingenjör och slöjdare. Just nu deltar hon i utställningen Fas Trä som visas i utställningshallen. 

14:00 Cykelmusteriet
Martin från Cykelmusteriet Göteborg berättar om sitt företag som gör hembesök i folks trädgårdar för att musta på plats, om äppelmustning, om miljö och äpplen i Sverige. Som avslutning demonstreras mustning och ni får provsmaka. 

15:00 Kulturväxten hampa med Git Skoglund
Citat: "Idag används denna betydelsefulla planta inom en mängd industriprodukter. Under årens lopp har jag skaffat mig en bred kunskap om hampans alla användningsområden, livsmedel, byggmaterial, textil etc. Den ekologiska odlingen och hampans många positiva egenskaper gör den till en av världens hållbaraste naturmaterial.I Sverige har vi traditionellt använt växten främst inom textilframställning och även använt de näringsrika fröna till oljeprodukter. Runt övriga världen har hampa varit det främsta råmaterialet till papper, textilier och olja. Idag används benämningen industrihampa vilket syftar på att odlingen skall gå direkt till industrin. Industrihampans utsädesfrön är godkända av EU, men för att odlas i Sverige krävs det att du är registrerad odlare på Jordbruksverket. Industrihampan innehåller ej någon större mängd THC (Thetrahydrocanabinol) alltså går det inte att använda den till drogframställning."
Läs mer om Git på www.gitskoglund.se

16:00 Kan det traditionella hantverket bidra till ett mer hållbart byggande?

 Isak Blomster, studentmedarbetare på Västarvet, presenterar sitt arbete i frågan och resonerar kring den nutida byggindustrin, forskning och kunskapen om det traditionella hantverket.


Utställningar på Nääs

A Clear Day - Konstutställning i slottsparken
Nääs Konsthantverk har vernissage för A Clear Day lördag kl. 12 i slottsparken bredvid stallet. Fem nordiska Land art- konstnärer är inbjudna att skapa utomhusverk i stora slottsparken. Den röda tråden i utställningen är folkvandring. Konstnärerna får välja en valfri historisk plats i valfri tid utmed den första folkvandringens sträckning från Afrika till Skandinavien.

Frida Breife ställer ut textil i projektrummet på Nääs Konsthantverk och kafé. Se mer på www.naaskonsthantverk.se/arkiv/2017/kalendarium.php

Bygg för framtiden
Bygg för framtiden – en utställning om lerbyggetekniker. En kunskapsintensiv utställning i litet mindre format om alla möjligheter som finns att bygga med helt naturliga, sunda och lokala byggmaterial. Producerad av Svenska Lerbyggeföreningen. Den står i Källnääs

FAS TRÄ
En utställning i skärningspunkten mellan kuriosakabinett och samtidsreportage, med åtta i trä slöjdande personer. Finns att se i utställningshallen i Källnääs. Medverkande:
Olivia de Jong
Joakim Lilja
Anders Lindberg
Björn Svantesson
Ulrika Roslund Svensson
Fritiof Runhall
Sara Thorn
Frej Wichmann

 

linoleumgolv