REKO på Nääs

20-21 maj 2017 klockan 11-17
Schyssta val, sunda material och hållbara liv!

<

Se vår nya REKO film!

Se filmerna om REKO från tidigare år. 2016 och 2015

Vill du sälja på Retroloppisen (vår bakluckeloppis) utanför Nääs Konsthantverk på söndag den 21 maj? Kontakt då Gunilla Hallset på gunilla.hallset@naas.se

Välkommen till en rolig och inspirerande REKO helg!

REKO på Nääs handlar om schyssta val, sunda material och hållbara liv.

Här möter du kreativ slöjd och ekologiskt bygghantverk i form av workshops, demonstrationer, kurser, föredrag, mathantverk och gôtt häng. Allt i de vykortsvackra omgivningarna vid Nääs slott.

Tider

Lördag och söndag 20-21 maj 2017
Klockan 11 - 17.
 

Slöjdmarknad

50 utställare säljer egentillverkad mat och slöjd av hög kvalitet. Träffa skaparna, se deras hantverk och ta chansen att köpa något personligt eller unikt bland både vävt, keramik, svarvat och snidat, kläder, knivar, smycken, glas och skinn. 

Kurser

Vi har kurser som varar en heldag eller hela helgen. Dessa kostar och kräver föranmälan via Vuxenskolan och du kan välja mellan:

Murning med lera, Ulf Henningsson och Olle Hagman. Fredag
Fläta växtstöd och fågelmatare med Christian Erlandsson. Lördag
Tovade fårfällar med Erik Torstensson. Lördag eller söndag
Tälj för trädgården med Martin Ericsson. Lördag eller söndag
Ekohus – teorikurs om att bygga hållbart med John Helmfridsson. Söndag 
Lerputsning på halmbalar med Maja Lindstedt och Ulf Henningsson. Söndag

Eller se hela årets kursutbud i vårt kurskalendarium

Retroloppis 

Söndagen den 21 maj mellan klockan 11-14 kan du fynda retroprylar (från före 1990) i bakluckeloppisen. Vill du vara med och sälja? Anmäl dig då till Gunilla Hallset vid Nääs slott på gunilla.hallset@naas.se, tel 0302-308  98. 

 

Aktiviteter

Inspireras och prova på nåt nytt! Till exempel kan du få tova en fågel, prova smida, lära dig hur en tröja blir till, bekanta dig med spåntak, fasadputsning och gamla fönster. Detta och mycket annat har du chansen att känna på under helgen. Kanske har du något du vill visa upp? - Hör av dig i så fall!

Brödbak
Skallsjö Nääs Hemslöjdsförening bakar bröd i Nääs bakstuga. Passa på att titta på den stora ugnen och att köpa med dig hem. Lördag och söndag.

Från ull till tröja
Vi kardar, spinner och stickar en tröja tillsammans. Alla besökare är välkomna att delta en kortare eller längre stund. Det kommer att finnas hjälp på plats för alla momenten och redskap så att flera kan arbeta samtidigt. Lördag 11:30-17:00, eller tills tröjan blir klar. 

Fönsterworkshop
Fönstren brukar kallas husens själ och husens ögon. De betyder mycket för ett hus karaktär. Tag chansen att lära dig mer om fönsterrenovering. Vi har drop-in i vår fönsterworkshop. Ta med dig en fönsterbåge som behöver kärlek eller ta dig an en av våra för att lära dig handgreppen. Vi har verktyg, kittlampa, kitt, stift och annat material. Gärna oömma kläder. Drop-in lördag och söndag 11-17.  

Prova på Shibori

11-15 får du prova att färga mönster på bomullstyg med shiboriteknik tillsammans med Ateljé Trädet. Söndag

Broderade blommorPromenera och brodera!
Vi ger oss ut på inspirationspromenad i det vackra närområdet och letar inspiration till broderi bland den nyutsprungna växtligheten. Sedan beger vi oss till det gulliga lilla lusthuset och broderar folkligt på ylle med inspiration från växtriket. Yllebroderi passar både nybörjaren och den mer erfarne brodösen. Ledare Emma Ihl
Vi håller på i cirka tre timmar. Max 15 deltagare. 250 kr per person inklusive material. Lördag och söndag. 

Nääs Slott; August Abrahamsons stiftelse guidar i Nääs slott. Se tider på www.www.naas.se

Biblioteken
Passa på att få boktips och hjälp att hitta litteratur i våra fantastiska slöjd- och byggnadsvårdsbibliotek. Bibliotekarie Lena Svensson finns där lördag och söndag. 

 

Föredrag

Lördag

11:00 Kulturväxten hampa med Git Skoglund
Citat: "Idag används denna betydelsefulla planta inom en mängd industriprodukter. Under årens lopp har jag skaffat mig en bred kunskap om hampans alla användningsområden, livsmedel, byggmaterial, textil etc. Den ekologiska odlingen och hampans många positiva egenskaper gör den till en av världens hållbaraste naturmaterial.I Sverige har vi traditionellt använt växten främst inom textilframställning och även använt de näringsrika fröna till oljeprodukter. Runt övriga världen har hampa varit det främsta råmaterialet till papper, textilier och olja. Idag används benämningen industrihampa vilket syftar på att odlingen skall gå direkt till industrin. Industrihampans utsädesfrön är godkända av EU, men för att odlas i Sverige krävs det att du är registrerad odlare på Jordbruksverket. Industrihampan innehåller ej någon större mängd THC (Thetrahydrocanabinol) alltså går det inte att använda den till drogframställning."
Läs mer om Git på www.gitskoglund.se

12:00 Linoleumgolv med Meorgan Denlert
Morgan är träkonservator på Studio Västsvensk Konservering och jobbar till vardags med att renovera, reparera och bevara gamla möbler och andra träföremål. Inte minst golv.

13:00 Grafiskt broderi med Maria Snare Johnsson
Korsstygn är det nya svarta! Maria gör succé i sociala medier med sina nyskapande broderier med grafiska teman. Hör henne berätta om sin passion och om var hon hämtar inspiration till sina verk.

14:00 Tagel med Bettina Wingolf
Trots att tagel är ett så mångsidigt och historiskt vanligt material finns praktiskt taget ingen litteratur i ämnet. Bettina är slöjdare som vanligtvis arbetar mest i trä men en hel del med andra material och har de senaste åren snöat in på tagel. Nu delar hon med sig av vad hon lärt sig, inet bara i fördraget utan även med bilder, modeller och en alldeles nyutgiven bok.

15:00 "7 år i frihet" med Anders Krasse 
Om frigörelsen från ekorrhjulet/minimalism/konsumtionsmiskning/ och vilka hinder och möjligheter som öppnar sig när man väl lämnat den. Vad man kan vinna och vad man kan försaka? Kort föredrag och interaktiv workshop där vi tillsammans funderar över vad vi kan och är villiga till att göra. Det blir en form av "Aktiv värderings-övning".
Här kan du läsa mer om Anders Krasse, www.ettannatliv.se/category/anders-krasse 


Söndag

14:00 Vad gör en slöjdingengör? med Sara Thorn
Sara arbetar som ingengör och slöjdare. Just nu deltar hon i utställningen Fas Trä som visas i utställningshallen. 

15:00 Cykelmusteriet
Martin från Cykelmusteriet Göteborg berättar om sitt företag som gör hembesök i folks trädgårdar för att musta på plats, om äpplemustning, om miljö och äpplen i sverige. Som avslutning demonstrerar han mustning och ni får provsmaka.  

 

Utställningar på Nääs

Konstutställning i slottsparken
Nääs Konsthantverk mfl öppnar Konstutställning i slottsparken. Frida Breife ställer ut textil i projektrummet på Nääs Konsthantverk och kafé. Se mer på www.naaskonsthantverk.se/arkiv/2017/kalendarium.php

Bygg för framtiden
Bygg för framtiden – en utställning om lerbyggetekniker En kunskapsintensiv utställning i litet mindre format om alla möjligheter som finns att bygga med helt naturliga, sunda och lokala byggmaterial. Producerad av Svenska Lerbyggeföreningen.

FAS TRÄ
En utställning i skärningspunkten mellan kuriosakabinett och samtidsreportage, med åtta i trä slöjdande personer. Finns att se i utställningshallen. Medverkande:
Olivia de Jong
Joakim Lilja
Anders Lindberg
Björn Svantesson
Ulrika Roslund Svensson
Fritiof Runhall
Sara Thorn
Frej Wichmann

 

linoleumgolv