Bakom fasaderna - hållbara lösningar för hus och hem.

Här finner du goda lösningar för allt från grund till tak! Årets utställning bygger på FAQ - de vanligaste frågorna vi får om byggnadsvård.

Under våren 2017 arbetar vi med att lägga upp materialet i utställningen på vår hemsida. Här kommer länkar till sidor varefter de blir klara:

Mullbänk

Torpargrund

Lerklining

Fönster

 

Vill du har vår hjälp med rådgivning om ditt hus, klicka på länken här!

Vill du ha mer informarion om material och vill gå vidare till Materialblioteket, klicka på länken här!

Vill du komma i kontakt med hantverkare eller leverantörer i Hantverksregistret, klicka på länken här!

Vill du utforska våra hus i Bakom fasaderna - Hus i Väst, klicka på länken här!

 

Utställningen Bakom fasaderna – hållbara lösningar för hus och hem är producerad av Slöjd & Byggnadsvård och av timmerhantverkarna och finsnickarna Tor Anjar och Tomas Fröberg. 

Verksamheten på Slöjd & Byggnadsvård bedrivs av Västarvet – Sveriges största förvaltning för natur och kulturarv och finansieras av Västra Götalandsregionen. 

Bakom fasaderna – hållbara lösningar för hus och hem...

...är den utställning vi som arbetar med byggnadsvårdsrådgivning på Slöjd & Byggnadsvård länge har önskat oss. Utställning bygger på FAQ - de vanligaste frågorna vi får om byggnadsvård. Här samlar vi svaren på de vanligaste frågorna från allmänheten och lägger till de frågor vi önskat oss men kanske inte fått svara på hittills.

I tre fullskalemodeller illustreras goda lösningar på temat hållbarhet, byggnadsvård och återbruk. Vi vill visa hur man kan vårda varsamt och täta och förbättra med sunda material. Med rätt renoveringsmetoder kan du lyfta fram husets historia och kvaliteter istället för att dölja dem! 


Bakom fasaderna - Hus i Väst

Här beskriver vi några vanliga västsvenska byggnadstyper i bild och text under rubriken Bakom fasaderna - Hus i Väst. Just nu är fem hus tillgängliga: Solåsen från 1840, Hemvik från 1890, Helgeröd från 1900, Bergklinten från 1928 samt Talludden från 1949 och fler kommer! Vi går igenom varje hustyp utifrån och in, från grund till tak, från konstruktion till tapet. Här finner du lösningar på vanliga problem och du kan ladda ner arbetsbeskrivningar och recept som kan komma till nytta av i din egen renovering.  


Rådgivning om byggnadsvård och slöjd

Du vet väl om att du kan boka in en kostnadsfri rådgivning hos oss på Slöjd & Byggnadsvård? Vi har haft kostnadsfri byggnadsvårdsrådgivning på Nääs sedan 1990 då portarna till Byggnadsvård Nääs slogs upp som landets första byggnadsvårdscentrum. 2011 blev vi Slöjd & Byggnadsvård, ett resurscentrum för både slöjd och byggnadsvård. Vi har också rådgivningsmaterial som du hittar här och i våra fina bibliotek.

Materialbiblioteket

Söker du efter alternativa material för ett sunt och hållbart byggande och slöjdande? Vi har valt ut ett antal material och beskriver deras användningsområden och deras miljöpåverkan. Du finner Materialbiblioteket här, men även i vår fasta utställning på Slöjd & Byggnadsvård.