Bygga halmhus

Denna kurs ingår i REKO.

Vill du lära dig mer om hur man kan bygga med sunda och närproducerade ekomaterial som halm?

Halmbyggarkurs under REKO 2014

Hitta

Otto Salomons väg 4, Floda

Datum: 19-20 maj
Tid:
fredag 10-17, lördag 10-17
Kursledare: Maja Lindstedt, halm- och lerbyggare
Avgift: 1 900 Kr
Plats: Källnääs

Anmälan och frågor:

Anmäl dig till kursen här!

Studieförbundet Vuxenskolan i Lerum
www.sv.se/lerum
Tel: 0302-158 58
E-post: lerum@sv.se

Mer information om kursinnehåll:
Slöjd & Byggnadsvård
Tel: 010-441 43 60
E-post: slojdochbyggnadsvard@vgregion.se

19 maj kl. 10:00 Nääs

Halm är ett mycket billigt material då det är en restprodukt. Det har bra isolerförmåga så länge det är putsat på in- och utsidan så det är dragtätt. För att en halmväggskonstruktion ska hålla är det viktigt att huset har tak med stort takutsprång, man brukar prata om stort brätte och höga stövlar för att skydda mot regn. För att ytterligare skydda halmväggen kan man sedan putsa eller klä in väggen med träpanel eller puts.

Vi kommer under kursdagarna att bygga upp en provvägg där vi får lära oss de olika ingående momenten för att kunna bygga välisolerade väggar till ett halmbalshus.

Vi går igenom moment som hur hårt balarna ska pressas, hur man syr om dem och hur man tar ut öppningar för fönster, hörnavslut samt hur de staplas, förankras med dymlingar och hur man väderskyddar dem. Tyngdpunkten ligger på praktik, med teoretiska inslag. 

Kursledare är Maja Lindstedt. Maja är halm- och lerbyggare sedan ett tjugotal år och arkitekt. Maja har också byggt sig ett eget halmbalshus. 

Halmbalshus på Nääs 2012.

Äta

Enklare lunch och kaffe/te ingår i kursavgiften. Anmäl önskemål om specialkost i förväg. 

Tag med

Arbetskläder eller oömma kläder, skor och handskar. Ha gärna arbetsbyxor med knäskydd. Regnkläder vid behov, vi kommer att vara utomhus. Har du kniv, sax och hammare får du gärna ta med det. Kamera och papper och penna kan vara bra att ha för att stärka minnet. 

 

Anmäl dig till kursen här!