Bygga halmhus

Datum: 15 - 17 juli

Vill du lära dig mer om hur man kan bygga med sunda och närproducerade ekomaterial som halm och lerputs? Välkommen till kursen bygga hus med halmbalar.

Halm + lera = sant

Tid: 15-17 juli 2016, fre, lör-sön kl 9-16
Kursledare: Maja Lindstedt, Jesper Zander, halmhusbyggare
Avgift: 2 400 Kr
Plats: Visingsö

Anmälan och frågor:
Anmäl dig här!

Studieförbundet Vuxenskolan i Lerum
www.sv.se/lerum
Tel: 0302-158 58
E-post: lerum@sv.se

Mer information om kursinnehåll:
Slöjd & Byggnadsvård
Tel: 010-441 43 60
E-post: slojdochbyggnadsvard@vgregion.se

15 juli kl. 10:00 Visingsö

Välkommen till kursen att bygga hus med halmbalar.

I samband med ett permanent husbygge har du möjlighet att lära dig hur man kan arbeta med sunda och närproducerade ekomaterial som halm och lerputs.

På Visingsös västra kust ska ett bostadshus byggas på en plats där de rivit ett nedgånget gammalt hus. Det nya huset har en ramverksstomme och isoleras med halmbalar.

Vi kommer under kursdagarna att börja bygga husets väggar med alla moment för att få en välisolerad vägg.

Vi går igenom moment som hur hårt balarna ska pressas, hur man syr om dem och hur man kan göra vid öppningar för fönster och dörrar m.m. samt hur halmbalarna staplas och förankras med dymlingar. Det blir också en introduktion i vilka ytskikt som passar på halmen bla lerputsning eller kalkputs.

Det är en praktisk kurs med några teoretiska genomgångar. Vi kommer även att gå igenom huset som helhet och diskutera ekologiska lösningar.

Passa på att gå en kurs i halmbalshusbygge på en vacker plats.

Kursen kommer troligtvis följas upp av en putskurs senare.

Äta

Vegetarisk lunch och kaffe/te ingår i kursavgiften. Om du behöver särskild kost ring och meddela SV 0302-15858 senast 1 juli.

Tag med

Arbetskläder eller oömma kläder, skor och handskar. Regnkläder vid behov. Har du kniv och hammare får du gärna ta med det. Kamera och papper och penna kan vara bra att ha för att stärka minnet.

Anmäl dig här!

Vägbeskrivning

E4:n mot Gränna.  Avfart Gränna. Följ skyltar mot Gränna hamn. Färja en gång i halvtimmen, boka bilplats på telefonnummer: 036-103770. Från Visingsöhamn följ huvudvägen norrut och ta till vänster direkt efter Coop. Följ vägen rakt fram till T-korsning där ni svänger höger. Tomten ligger efter fjärde bostadshuset på vänster sida.