Snickarglädje

Vi planerar att köra kursen under 2017!

Tandsnittslister, baldakiner, pilastrar, kolonner, kannelyrer, lövsågerier och kontursågade konsoller. Även i vår svenska byggtradition kan vi spåra antikens ideal. Snickerikurs för dig som vill komplettera din snickarglädje på ditt hus.

Fantastiska lövsågerier på en öppen veranda från slutet av 1800-talet.

Hitta

Otto Salomons väg 4, Floda

Datum: 21-23 april
Tid:
fre 13-17, lör & sön 10-17
Kursledare: Manne Swedberg, finsnickare och teoripasset hålls av en byggnadsantikvarie.
Avgift: 1 800 Kr
Plats: Nääs, Slöjdseminariet.

Anmälan och frågor:

Vi planerar att köra kursen under 2017! 


Studieförbundet Vuxenskolan i Lerum
www.sv.se/lerum
Tel: 0302-158 58
E-post: lerum@sv.se

Mer information om kursinnehåll:
Slöjd & Byggnadsvård
Tel: 010-441 43 60
E-post: slojdochbyggnadsvard@vgregion.se

På den här kursen djupdyker vi i det fantastiska kulturarv vi har på våra traditionella västsvenska hus, snickarglädjen  - det vill säga husens utsmyckning.

Fredagseftermiddagen börjar med kortare föredrag om olika tidsperioders byggnadsstilar, stilideal och vilka utsmyckningsuttryck som finns att tillgå inom respektive tidsperiod. Vi är på Slöjd & Byggnadsvård i Källnääs.

Under lördagen och söndagen blir det praktiskt arbete där vi fördjupar oss i att ta fram och tillverka olika snickarglädjedetaljer, utifrån givna modeller eller uppritade stilrätta former. Det kan till exempel vara ett tandsnitt på en vindbräda eller takfot, en konsol eller foderbräda. Vi går igenom hur vi använder olika verktyg och maskiners funktioner – fogsvans, sticksåg, cirkelsåg, borrmaskin med flera, allt för att förenkla arbetet. Vi arbetar i brädor som vi fogar samman på traditionellt sätt. Det blir också prat om virkesval- kvalitet, hus, husunderhåll, färg mm. Då är vi i Slöjdseminariet.

Kursen är praktisk med teoretiska inslag.

Kursledare är möbelsnickaren, bonnasnickaren och byggnadsvårdaren Manne Swedberg som själv började sin bana med att gå snickeriutbildning på Nääs. Manne är mycket rutinerad och arbetar både som kursledare och rådgivare inom byggnadsvård för Slöjd & Byggnadsvård. Han utför även mindre finsnickeriuppdrag genom sitt företag. Teoridelen under fredagen hålls av byggnadsantikvarie Marie Odenbring Widmark.

Äta

Enklare lunch och kaffe/te ingår i kursavgiften. Anmäl önskemål om specialkost i förväg. 

Tag med

Har du gammal snickarglädje på ditt hus och kan ta med den eller foto på den är det extra roligt. Vill du tillverka en detalj som du själv har på ditt hus så behöver du ta med en förlaga. Verktyg om du har. Arbetskläder och oömma skor. Det kan också vara bra att ta med sig ett anteckningsblock och en kamera så du kan dokumentera de olika momenten.

Enkla hörselskydd och skyddsglasögon finns att låna.