Renovera bakugn

Var med och renovera en traditionell västsvensk bakugn!

Bakstugan på Nääs

Hitta

Hällervägen 21, Tjörn


Datum:
6 maj
Tid:
 lör 10-17
Kursledare: Stig Ljungberg, murare, tel 0705- 92 90 55.
Avgift: 1 600 kr
Plats: Häller, Tjörn

Vägbeskrivning: Bil: Ta till vänster i första rondellen någon kilometer väster om Kållekärr. Sväng till höger in på gamla landsvägen och parkera efter några hundra meter utmed vägen. Det är det fina vita huset till vänster. 

Kollektivtrafik: Ta Tjörnexpressen från Stenungsunds station mot Rönnäng, gå av hållplats Hoga vid rondellen några kilometer väster om Kållekärr.

Anmälan och frågor:

Anmäl dig till kursen den 6 maj!


Studieförbundet Vuxenskolan i Lerum
www.sv.se/lerum
Tel: 0302-158 58
E-post: lerum@sv.se

Mer information om kursinnehåll:
Slöjd & Byggnadsvård
Tel: 010-441 43 60
E-post: slojdochbyggnadsvard@vgregion.se

6 maj kl. 10:00 Häller, Tjörn

En traditionell bakugn är fantastisk, inte bara för att baka bröd i utan också till pizza m.m. Det finns lite olika sätt att renovera den på men under denna kurs kommer en traditionell västsvensk ugn att renoveras. Ugnen är av den äldre typen där rökgaserna leds upp i spiskåpan och eldning kan ske under eller på bakplåten. 

Muraren och kursledaren Stig Ljungberg har redan börjat förbereda arbetet och han kommer att färdigställa den efter kursens slut. Vi kommer dit lagom för att göra själva eldstaden funktionsduglig. Traditionella tekniker och material används.

Under dagen hinner vi även prata om olika ugnar, kanaler i murstock, drag m.m. utifrån era frågor. Efter kursen har du en övergripande kunskap om bakugnar, dess utformning, krav på murstock m.m. samt materialval och olika tekniker. Det är en praktisk kurs där teorin vävs in i det praktiska arbetet.

Kursledare är Stig Ljungberg. Han har varit murare ett helt arbetsliv och har lång erfarenhet av våra västsvenska traditioner inom murområdet. Stig åtar sig gärna arbeten i äldre hus såsom murstockar i gamla kök, bakugnar och skorstenar.

Anmäl dig till kursen den 6 maj!

Äta

Enklare lunch och kaffe/te ingår i kursavgiften. Anmäl önskemål om specialkost senast en vecka i förväg. 

Tag med

Att mura och putsa är ett smutsigt arbete så ta med dig arbetshandskar, arbetskläder/ oömma kläder och arbetsskor. Det kan också vara bra att ta med sig ett anteckningsblock och en kamera så du kan dokumentera de olika momenten. Verktyg finns att låna. En extra smörgås kan vara gott för den hungrige. 

Kurslokal

Kursen hålls i det gamla köket i Skomakaregården i Häller på Tjörn 

Skomakargården sommaren 2016