Mura kakelugn

Trots nästan 250 år på nacken är kakelugnen fortfarande en av våra bästa uppvärmningskällor. Kakelugnar har blivit omåttligt populära igen. Under vår enveckaskurs blir du ingen kakelugnsmakare, men du får utföra alla moment i murning av kakelugn.

Datum: 23-28 maj, 6 dagar
Tid:
 10-17, tisdag- söndag, 
Kursledare: Tomas Henrikson, kakelugnsmakare, tel 0707-270742
Avgift: 5 450 Kr
Plats: Forsviks bruk, Karlsborgs kommun.
Boende: Kontakta Camilla Alexandersson, Forsviks bruk, för hjälp med boende i Forsvik, 070 - 085 25 54 

 

Anmälan och frågor:

Anmäl dig till kursen här!

Studieförbundet Vuxenskolan i Lerum
www.sv.se/lerum
Tel: 0302-158 58
E-post: lerum@sv.se

Klicka här för att komma till Forsviks bruks hemsida

Mer information om kursinnehåll:
Slöjd & Byggnadsvård
Tel: 010-441 43 60
E-post: slojdochbyggnadsvard@vgregion.se

 

23 maj kl. 10:00 Forsviks bruk

Kursen börjar med en introduktion till kakelugnen där vi diskuterar vanliga skador, tekniker, lite historik m.m. Under veckan arbetar du sedan praktiskt. Teori vävs in allt eftersom det blir aktuellt i murningen. Vi arbetar i grupp med tre-fyra personer per kakelugn.Det krävs inga förkunskaper men en förutsättning är att du vill arbeta praktiskt med lerbruk, tegel och kakel.

Kursen innefattar moment som blandning av lerbruk, uppmurning av eldstad, murning av rökgångar, anslutning av kakelugnen till vägg, bakmurning och fogning av kakel. Om allt flyter hinner du med att foga kaklet och göra en enkel provtryckning av ugnen på eftermiddagen dag fem.

Kursledare är Tomas Henriksson, tredje generationens kakelugnsmakare i familjeföretaget Henriksson i Göteborg. Tomas har lång erfarenhet av att sätta kakelugnar vilket han förmedlar på ett mycket lugnt och pedagogiskt vis.

Äta

Enklare lunch och kaffe/te ingår i kursavgiften. Anmäl önskemål om specialkost i förväg. 

Tag med

Att sätta en kakelugn är ett smutsigt arbete så ta med dig arbetshandskar, arbetskläder/oömma kläder och arbetsskor. Det kan också vara bra att ta med sig ett anteckningsblock och en kamera så du kan dokumentera de olika momenten.

Anmäl dig till kursen här!